Västerbottens Ordningsvaktförening

Bli ordningsvakt

Att jobba som ordningsvakt

Jobbet som ordningsvakt innebär att fungera som polisens förlängda arm och medverka till att upprätthålla allmän ordning. Vanligtvis så finns ordningsvakter på krogar och andra ställen där alkohol serveras men också vid offentliga tillställningar som sportevenemang, tävlingar mm. I jobbet möter man som ordningsvakt mängder av människor och många gånger är dessa berusade. En ordningsvakt ska tycka om att jobba och ha kontakt med människor och dessutom vara utrustad med en hel del tålamod.

Utbildningen

Utbildningen sköts av polisen och genomförs här i Västerbotten i regel en gång per år och då på heltid under två veckor (10 dagar). Utbildningen innehåller moment som juridik, självskydd/kommunikation, brandskydd, akutsjukvård, etik/moral mm. Vart tredje år krävs också en fortbildning för att ordningsvaktens förordnande skall förlängas. Dessutom bedrivs kompetensutveckling regelbundet i samband med samverkansmöten hos polisen.

Hur gör jag?

Enklaste sättet att bli ordningsvakt är att kontakta polismyndigheten i Västerbotten på telefon 114 14 så får du veta när nästa utbildning sker och hur du ansöker till denna.